miercuri, 20 iulie 2011

Cu ce ramanem dupa plecarea corabiilor din portul de la Bookfest

Despre Bookfest s-a scris si s-a discutat mult, s-au anuntat aparitii, s-au organizat lansari, s-au decernat premii, s-au publicat recenzii ale cartilor aparute si asa mai departe. Dar cati s-au gandit sa faca un inventar al aparitiilor, sa prezinte contributiile aduse literaturii, sa sublinieze evolutia sau, respectiv, involutia din acest domeniu? La urma urmei, nu totul incepe si nici nu se termina cu Bookfest-ul. Dupa o agitatie nestapanita, urmeaza o indelungata perioada de tacere, care se diminueaza pe masura ce se apropie targul din toamna. Si totusi exista oameni care isi aloca timp sa citeasca, sa inventarieze si sa recomande noile aparitii cititorilor amatori de un anumit tip de literatura care, dintr-un motiv sau altul, au ratat targul de carte din aceasta primavara. Michael Haulica este unul dintre ei. In nr. 583 din 15.07.2011 al "Observatorului Cultural", Michel Haulica face o prezentare a celor mai semnificative titluri fanstasy si science-fiction aparute in 2011, cei interesati beneficiind astfel de o descriere scurta si la obiect, care sa-i ghideze inspre viitoarele achizitii. Dupa cum spune si autorul, este un an editorial bun, asa ca cititorii au de unde alege. Sa speram ca Gaudeamus va veni cu o oferta la fel de bogata, asa ca, dragi corabieri, va salutam si ne vedem la toamna!

Acesta este un fragment din articol:
 
"Ştefana Cristina Czeller – Cerneală şi sînge. Este debutul editorial al uneia dintre cele mai promiţătoare autoare din noul val, proaspătă cîştigătoare a unui premiu de încurajare la Convenţia Europeană de Science-Fiction de la Stockholm. Un thriller cu accente fantastice şi elemente horror, care i-a adus deja cronici bune în Luceafărul de dimineaţă şi Suspans.
 
Premiile Galileo 2011, antologie de Horia Nicola Ursu. Volumul cuprinde cinci povestiri şi cîte un fragment din cinci cărţi, toate nominalizate la Premiile Galileo 2011. Autorii sînt: Ştefana Cristina Czeller, Mircea Opriţă, Michael Haulică, Florin Pîtea, Liviu Radu, Cristian-Mihail Teodorescu, Marian Truţă, Oliviu Crâznic, Costu Gurgu (ultimii doi fiind premianţii la categoriile „Cel mai bun volum“ şi „Cea mai bună povestire“) şi George Anania (cîştigătorul premiului pentru întreaga activitate literară).
Steampunk. A doua revoluţie, antologie de Adrian Crăciun, cu o prefaţă de Ştefan Ghidoveanu. Zece povestiri steampunk scrise de autori români special pentru această antologie (mai puţin textul lui Mircea Opriţă). Una dintre cele mai de succes antologii româneşti din ultima vreme. Autori: Ioana Vişan Costi Gurgu, George Lazăr, Michael Haulică, Ştefana Cristina Czeller, Maria Truţă, Oliviu Crâznic, Mircea Opriţă, Aron Biro, Forin Pîtea. Au scris despre antologie Horia Gârbea (Luceafărul de dimineaţă), Marius Chivu (Dilema veche), Liviu Radu şi Ovidiu Petcu (Nautilus). De remarcat şi ediţia „de colecţie“, hardcover, şi broşura „making of“, realizată cu texte ale tuturor participanţilor, autori, editori, redactor, prefaţator.
 
A şaptea carte este Michael Haulică –  ...nici Torquemada.
 
Două cărţi noi a scos şi Eagle Publishing House. Balaurul şi mioriţa, o antologie de proză fantastică realizată de Mihail Grămescu. Printre autori: Dănuţ Ungureanu, Mihail Grămescu şi cei ale căror texte le-am remarcat: Oliviu Crâznic, Balin Feri, Simona Şerbănescu, Ramona Filip, Raluca Băceanu, Laura Răceanu.
Voicu Bugariu – Curtezana onestă şi astrologul. Un roman de dragoste avînd ca protagonişti o femeie de 20 de ani şi un bărbat de 70, bine scris, un Voicu Bugariu stăpîn pe mijloacele sale şi pe o poveste care, din cîte am aflat, va continua.. "

Articolul integral il puteti citi aici:
http://www.observatorcultural.ro/FANTASY-SCIENCE-FICTION.-Cartile-din-2011*articleID_25627-articles_details.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu