miercuri, 18 ianuarie 2012

Sumar SF al anului 2011

In numarul 607 din  13.01.2012 din Observator Cultural, Michael Haulica face un sumar al activitatii din domeniul literaturii SF pe anul 2011. Concluziile? In precedentul  an publicatiile online au "explodat" pur si simplu, publicatiilor existente adaugandu-li-se Nautilus (redactor-sef Marian Truta), Helion Online (coordonator Cornel Secu) si Gazeta SF (redactor-sef George Sauciuc, apoi Simona Serbanescu), Gazeta SF "debutand" in forta prin publicarea unui numar impresionant de texte care o situeaza, dupa calculele facute de Mircea Coman, pe locul doi ca texte publicate dupa "veteranul" SRSFF. Tot Mircea Coman a catalogat in cateva randuri textele Gazetei SF ca fiind prozele lunii. Revista Suspans (redactor-sef Mircea Pricajan) isi desfasoara in continuare activitatea la un nivel ridicat.

De remarcat, de asemenea, actvitatea de pe site-urile SRSFF, SFera, binecunoscutul blog Moshul SF al lui Stefan Ghidoveanu si mai vechile  Cititor SF si FanSF.

Trebuie aplaudata contributia unor autori si critici literari precum Michael Haulica, Liviu Radu, Mircea Oprita, Catalin Badea-Gheracostea la publicatii culturale in afara celor de gen. De asemenea,  raman pe pozitie publicatiile tiparite.

Editura Millennium  Books ramane fruntasa la numarul de aparitii de gen, neputand sa neglijam insa contributia semnificativa a editurii Eagle si Herg Benet. A fost un an al antologiilor romanesti, dintre care putem mention Balaurul si miorita, Steampunk. A doua revolutie, Premiile Galileo 2011 si Alerta de grad zero in proza scurta romaneasca actuala, unde au publicat mai multi scriitori de literatura SF, printre care Oliviu Craznic, Ovidiu Bufnila si Mircea Pricajan.

Daca tuturor acestora adaugam distinctia summa cu laude primita de Florin Pitea pentru realizarea tezei sale de doctorat Art Wasn't Quite Crime-The Context, Themes and Consequences of (Post)Cyberpunk Fiction, putem spune ca anul 2011 a fost unul fructuos in ceea ce priveste literatura SF. Cititi articolul. Bilantul s-ar putea sa va surprinda. Placut!

http://www.observatorcultural.ro/FANTASY-SCIENCE-FICTION.-2011-%28I%29*articleID_26410-articles_details.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu