sâmbătă, 24 septembrie 2011

Lian Hearn- "Sub cerul liber, avand drept perna iarba" (Legendele clanului Otori, vol. II)

Continuarea volumului “Să nu trezeşti podeaua-privighetoare” din seria “Legendele clanului Otori” de Lian Hearn, apărută la editura Leda, prezintă schimbările care au survenit în viaţa protagoniştilor Otori Takeo şi Shirakawa Kaede, în anul de după moartea lui Otori Shigeru în Inuyama, cetatea Tohanilor. După uciderea lui Iida Sadamu de către fiul său adoptiv Takeo (lucru crezut de foarte multă lume), Arai Daiichi, profitând de haosul creat în urma căderii cetăţii, preia controlul asupra Celor Trei Ţări. El speră să încheie o alianţă cu Takeo şi să aranjeze căsătoria acestuia cu Kaede, care acum este moştenitoarea domeniilor Shirakawa şi Maruyama. Cu toate acestea, Takeo renunţă la moştenirea sa pentru a se alătura Tribului, de care se simte legat prin sânge. Ca membru al acestei organizaţii misterioase, Takeo învaţă să-şi folosească abilităţile extraordinare, însă alege să-şi urmeze propriul drum departe de planurile sângeroase ale rudelor sale. După ce recuperează nişte însemnări extrem de preţioase pentru Trib din casa lui Shigeru, Takeo reuşeşte să fugă, sperând că membrii Tribului nu vor reuşi să-l prindă pentru a-l ucide înainte de a ajunge la Terrayama, un templu unde ar fi putut fi în siguranţă măcar până ar fi putut strânge o armată pentru a-şi revendica moştenirea de la nobilii Otori, care puseseră stăpânire pe domeniu.
Între timp, Kaede se întoarce pe domeniul său, unde îşi găseşte tatăl complet nebun. Pierderea copilului lui Takeo o aduce în pragul morţii, însă reuşeşte să supravieţuiască prin bunăvoinţa nobilului Fujiwara, care manifestă un interes evident faţă de ea.  După ce se reîntâlneşte cu Takeo, Kaede renunţă însă la această potenţială căsătorie şi alianţă şi pleacă împreună cu el la Terrayama, unde se căsătoresc. Nu iau însă în considerare faptul că această căsătorie ar putea stârni mânia lui Fujiwara şi lui Arai deopotrivă.

Volumul al II-lea din serie face trecerea de la copilul Takeo la războinicul neîndurător care, la sfârşitul trilogiei, aduce pacea în Cele Trei Ţări. Multiplele transformări care au loc în personalitatea lui Takeo, deşi susţin ritmul alert al acţiunii, raportate la un interval de timp de numai trei ani sunt practic inexplicabile şi greu de acceptat. Singurul fapt care îl poate ajuta pe cititor este acceptarea acestui roman ca fiind unul fantastic, desprins de orice raţiune care guvernează lumea reală.

(recenzie aparuta in numarul 10 al Gazetei SF)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu