duminică, 4 septembrie 2011

Gazeta SF poate fi o sansa pentru tinerii scriitori

In numarul 590 din 2.09.2011 din "Observator Cultural", cunoscutul scriitor si critic literar Michael Haulica sustine ideea infiintarii unei reviste care sa ofere o sansa de afirmare tinerilor scriitori. O astfel de revista ar putea fi chiar fanzinul Gazeta SF, spune el. Acesta a fost si principalul meu obiectiv cand Sagy m-a numit redactor-sef: o revista in care tinerii sa poata publica independent de vointa anumitor grupari, organizatii sau "mentori". Consider ca este perfect adevarat ceea ce a subliniat Michael Haulica in acest articol, dar nu pot sa nu iau in seama si opinia lui Victor Martin. Toti scriitorii parcurg ciclul firesc al vietii. Cei mai in varsta si "consacrati" au fost candva tineri, iar cei tineri aflati la inceput de drum (si da, ma numar printre ei) vor imbatrani la randul lor si poate vor deveni la randul lor "consacrati". Selectia se face, evident, pe parcurs. Dar nu, nu este vorba de discriminare, cum spune domnul Martin, pentru ca scopul unei astfel de reviste nu este "joaca de-a scrisul", ci scrisul in sine si, in special, imbunatatirea lui.

Asta cred ca este mijlocul prin care un tanar scriitor poate evolua. In primul rand trebuie sa-si analizeze propriile creatii cat mai obiectiv cu putina, sa accepte criticile, sa invete din greseli si sa scrie cu RESPONSABILITATE. De aceea joaca de-a scrisul nu este o solutie, nu poti iesi cu orice in lume, tanar sau batran, debutant sau consacrat (si aici cred ca si -sau in special- cei mai mari autori romani din prezent imi dau dreptate). Avantajul tinerilor este ca au de cele mai multe ori entuziasm, o doza mare de optimism si un nivel de la care pot EVOLUA. Insa de cele mai multe ori entuziasmul si optimismul sunt facute tandari de sentintele rasunatoare ale anumitor critici, si nu sunt multi tineri (care altfel pot avea un potential real) sa reziste scepticismului de neevitat de la inceputul carierei.

Am auzit de curand un critic (sau scriitor, sau poet, sau toate la un loc), cum isi sustinea punctul de vedere conform caruia "tinerii ar trebui sustinuti mai degraba in sport decat in literatura". Ma uitam la el si imi spuneam acelasi lucru pe care l-a spus si domnul Martin: oare acest scriitor/poet/critic (dupa parerea sa) nu fusese la randul sau tanar in aceasta viata sau intr-una anterioara? Poate ar fi cazul ca la un moment dat sa se realizeze un schimb de generatii, pentru ca literatura romana nu va muri odata acesti scriitori (sau cel putin asa ne place sa credem). Si culmea e ca multi dintre noi chiar ii adulam pe unii dintre acesti scriitori! De ce n-am invata de la ei? De ce nu ne-ar impartasi din experienta lor, pentru a ne ajuta sa evoluam?

Nu-mi imaginez Gazeta SF ca fiind o revista unde tinerii se pot juca in voie si de unii singuri cu frazele, ci o revista in care sa publice si autori consacrati alaturi de acesti tineri, in care sa intervievam autori consacrati care sa-i ghideze pe tinerii autori, in care sa promovam literatura. Si sunt sigura ca alaturi de membrii redactiei si de colaboratori motivati ca Oliviu Craznic, Stefan Ghidoveanu, Silvana Sorop, Raluca Baceanu si altii, vom reusi in ceea ce ne-am propus.

Articolul lui Michael Haulica din "Observator Cultural" il puteti citi aici:
http://www.observatorcultural.ro/FANTASY-SCIENCE-FICTION.-Revista-tinerilor-scriitori*articleID_25833-articles_details.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu