luni, 25 aprilie 2011

"FANTASY &SCIENCE FICTION. Playback la BookLand" by Michael Haulica

In nr. 572 din 22.04.2011 al Observatorului Cultural, scriitorul Michael Haulica face o cronica a evenimentului care a avut loc la Afi Palace Cotroceni, Targul de carte "BookLand", si, respectiv, a lansarii antologiei "Balaurul si miorita". Cu plusuri, cu minusuri (ca orice eveniment, sau ca orice lansare, de altfel), cu umor si ironie, dar totusi cu o viziune obiectiva asupra cartii in sine (aici vorbim de tiparul pe care l-am mai mentionat: organizare-prost, carte-bun), Michael Haulica ofera o privire de ansamblu asupra acestui eveniment, de la atmosfera pana la participanti, amplasare si prezentare:

"În fine, să trecem peste cadrul general şi să ajungem la ale noastre. La AL NOSTRU, de fapt, pentru că a fost doar un singur eveniment F&SF la BookLand, unde s-a adeverit şi povestea cu „nu e pentru cine se pregăteşte“, Leda renunţînd la cele două evenimente, lansarea de thrillere (unele SF/horror) şi discuţia despre SF.
S-a întîmplat însă evenimentul care a luat prin surprindere comunitatea F&SF: lansarea antologiei Balaurul şi Mioriţa, editată de Mihail Grămescu pentru Eagle Publishing House. A fost o surpriză cît se poate de plăcută această lansare, aşa cum ar trebui să fie orice lansare a unei cărţi scrise de un român sau de mai mulţi.
Au fost prezenţi editorul (Mugur Cornilă), antologatorul (Mihail Grămescu) şi o parte dintre autori: Raluca Băceanu, Simona Şerbănescu, Ana-Mariana Ionescu, Cristina Manta, Ramona Filip, Balin Feri. În afara lor au mai vorbit Ştefan Ghidoveanu, Marian Truţă şi Florin Pîtea. Printre participanţi i-am văzut pe Roxana Brînceanu, Cristina Ghidoveanu şi Cristian-Mihail Teodorescu. Mult tineret, probabil prieteni de-ai autorilor, şi aceştia tineri, unii dintre ei la debut.
E o carte frumoasă (ca toate cărţile de la Eagle), cartonată, prima apărută în colecţia „Antologiile Eagle – Fantasy Conworld“. (Nu e prea preţios numele ăsta? Ca să cîrcotim un pic, să nu creadă duşmanii că ne-am blegit.) Admirabilă ideea lui Mihail Grămescu de  a invita debutanţi alături de autori consacraţi sau mai cu nume, ca Dănuţ Ungureanu, Mihail Grămescu însuşi, Oliviu Crâznic şi Balin Feri. Excelentă ocazia oferită autorilor de a-şi lansa volumul, de a veni în faţa publicului..."

Puteti gasi articolul integral la adresa http://www.observatorcultural.ro/FANTASY-SCIENCE-FICTION.-Playback-la-BookLand*articleID_25265-articles_details.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu