sâmbătă, 14 mai 2011

Sakura

     Sakura (桜 sau 櫻 sau さくら sau サクラ) este numele ciresului japonez (Prunus serrulata, Prunus x yedoensis, Prunus sargentii, Prunus speciosa). Florile sunt admirate pentru frumusetea lor, iar lemnul este întrebuintat pentru mobila de inalta calitate, sculptura sau pentru imprimatul stampelor.
Sakura este indigena in Japonia, China, Coreea si India, dar poate fi găsită si in Filipine, Canada, SUA, Germania, Marea Britanie etc.
    Pe cand floarea de cires simbolizeaza in China frumusetea feminina, in Japonia ea simbolizeaza mai degraba natura efemeră a vietii. In timpul celui de al Doilea Război Mondial, sakura a fost folosita de autoritătile japoneze pentru întretinerea sentimentelor nationaliste si militariste în rândul populatiei. Pilotii sinucigasi kamikaze îsi pictau cateodata flori de sakura pe avioane sau luau cu ei crengi de sakura. Simbolismul legat de Japonia este intr-atat de puternic incat, de exemplu, in Coreea cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la eliberarea de sub ocupatia japoneza, autoritatile coreene au taiat toti pomii sakura din gradina Palatului Gyeongbok din Seul care fusesera plantati de autoritatile coloniale japoneze.
    Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri japoneze este hanami (花見, "privitul florilor"). Hanami este o sarbatoare care celebreaza frumusetea florilor, in special a florilor de cires. De la sfarsitul lui martie si pana la inceputul lui mai, ciresii infloresc in intreaga Japonie, si la inceputul lunii februarie pe insula Okinawa. Deoarece florile nu rezista mai mult de o saptamana-doua, cei care planuiesc sa dea petreceri sub sakura trebuie sa urmareasca cu atentie previziunile meteorologice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu