joi, 6 decembrie 2012

Osho Rebalancing - masajul ca formă de meditaţie

Sunt o adevărată împătimită a tot ceea ce înseamnă masaj, tratament corporal, ritual SPA şi alte modalităţi de a-ţi răsfăţa corpul. Pentru mine masajul înseamnă mai mult decât o experienţă fizică. Este un proces care, daca este făcut cu pasiune şi îndemânare, îţi poate schimba complet starea de spirit şi, în timp, te poate transforma spiritual. Un om care alege acest mijloc de relaxare sau terapie este un om conştient de corpul său, de lumea înconjurătoare şi de modul în care stresul zilnic îi influenţează psihicul şi starea de sănătate.

Există două modalităţi universal cunoscute şi apreciate prin care poate fi eliminat stresul şi tensiunile acumulate peste zi: meditaţia şi, după cum am menţionat mai devreme, masajul, adaptat la nevoile şi preferinţele fiecăruia. Diferenţa dintre cele două metode este că meditaţia, deşi cunoscută ca fiind una dintre cele, dacă nu chiar cea mai eficientă metodă de relaxare şi eliberare a minţii, nu este accesibilă tuturor, fiind necesară o oarecare determinare, disciplină şi disponibilitate pentru a beneficia de o transformare în adevăratul sens al cuvântului. În plus, caracterul profund personal îl împiedică uneori pe terapeut să controleze pas cu pas procesul, dacă nu există o implicare şi o disponibilitate totală. Un masaj sau un ritual SPA pare a fi în aceste situaţii, mai ales în cazul persoanelor mai comode, o soluţie mereu binevenită, extrem de plăcută şi foarte la îndemână. Starea de abandon în care te introduc mâinile abile ale terapeutului este de multe ori incomparabilă şi, de ce să nu recunoaştem, nu necesită nici un efort, în afară de acela de a ramane cât mai relaxat şi receptiv.

După ce am încercat şi explorat mai multe tipuri de masaj, de la metode simple la unele mai elaborate, condimentate cu arome exotice şi o ambianţă feerică, după ce am descoperit şi am început să aprofundez şi tehnicile de meditaţie, am descoperit şi o terapie care îmbină într-un mod foarte eficient masajul în profunzime cu tehnicile de respiraţie: OSHO REBALANCING.
Filozofia Rebalancing este unică prin faptul că îmbină trupul, mintea şi sufletul. Prin stimularea trupului printr-un masaj atent, făcut cu multă dăruire, combinat cu respiraţia conştientă şi cu o stare de eliberare a minţii, terapeutul ajunge să identifice anumite traume ale pacientului şi purcede în procesul mai îndelungat de videcare în profunzime, de vindecare spirituală. Deşi majoritatea terapiilor bazate pe masaj susţin acest adevăr de netăgăduit, conform căruia trupul şi spiritul sunt indisolubile, iar stimularea trupului va avea intotdeauna efecte benefice pe plan spiritual, Osho Rebalancing este cea mai profundă terapie pe care am experimentat-o până în prezent.

În mod normal, pentru a beneficia de terapia completă de 10 şedinţe, ar trebui să facem o călătorie până în India, să petrecem un timp în Puna, sau eventual să vizităm unul din centrele de meditaţie din Europa, cum ar fi Centrul Miasto din Italia. Din fericire, există şi printre români adevăraţi pasionaţi ai terapiilor Osho, care şi-au dedicat mare parte a timpului aprofundării tehnicilor de meditaţie şi care continuă să practice şi să faciliteze aceste procese. Unul dintre aceşti facilitatori (căci aşa i-a numit Osho pe cei încredinţaţi să-i ducă munca mai departe-probabil din dorinţa de a evita termenul de "maestru" şi a nu le alimenta ego-ul) este şi Ojas Eugen Braşoveanu, un tânăr cu un aer boem, spiritual, extrem de energic şi de un optimism contagios, pe care iniţial l-am abordat cu o oarecare teamă şi care nu după mult timp mi-a devenit prieten şi îndrumător.

 

 

 

Ojas Eugen Braşoveanu, 

Osho Rebalancer 






 Pe lângă activitatea de facilitator Osho, am descoperit că Ojas este extrem de apropiat de o terapie la graniţa dintre masaj şi meditaţie, de care nu mai auzisem până atunci, numită misterios Osho Rebalancing. Ceea ce m-a frapat în primă fază la această terapie a fost faptul că, spre deosebire de celelalte forme de masaj, în acest caz pacientul trebuie să rămână perfect conştient, pentru a-şi controla respiraţia, şi să coopereze cu terapeutul pentru ca rezultatele să fie cele scontate. Această implicare a fost o provocare pentru mine, mai ales că Osho Rebalancing implică un masaj mai profund al ţesuturilor decât masajul clasic de relaxare. Este nevoie însă doar de deschidere, receptivitate şi tenacitate, căci primele schimbări, cel puţin în cazul meu, au apărut chiar după prima şedinţă. Prima senzaţie când m-am ridicat de pe masa de masaj a fost una de eliberare, de relaxare profundă şi de energizare. În loc ca starea de uşoara ameţeală să persiste mai bine de jumătate de oră, ca în cazul masajului clasic, am fost cuprinsă de un val de energie binefăcătoare, ca şi cum tot stresul şi oboseala de peste zi se evaporaseră ca prin minune. Aş fi fost în stare să iau toată munca de la capăt, să fac sport ore în şir, să dansez, să mă bucur că respir şi că trăiesc. Şi m-am bucurat. Starea de beatitudine a durat ore în şir. Iar la câteva ore s-a instalat o stare de pace interioară, de calm şi de echilibru, care m-a pregătit să înfrunt cu încredere provocările zilelor care au urmat.

Să nu credeţi însă că se face primăvară cu o singură floare. Osho Rebalancing este un proces complex care necesită implicare şi dedicaţie atât din partea terapeutului, cât şi din partea pacientului care îşi doreşte o vindecare spirituală. Este nevoie de minimum 10 şedinţe pentru a se ajunge la un rezultat complet şi stabil, primele şedinţe fiind în general dedicate diagnosticării, localizării problemelor. Masajul este la început unul mai superficial, pentru a-l ajuta pe pacient să se obişnuiască cu respiraţia şi cu stimularea musculară. Apoi, şedinţă cu şedinţă, se merge mai în profunzime,
 trecându-se de la masajul total la un masaj focalizat pe anumite zone ale corpului, pe care în prealabil le-a diagnosticat ca fiind purtătoarele unor tensiuni sau traume. Întreg procesul este ghidat pas cu pas de către terapeut, de aceea o bună comunicare este esenţială. Ojas este de părere că mai importantă decât eliminarea traumelor într-un timp cât mai scurt este  satisfacerea nevoilor individuale ale pacientului, de aceea terapia sa este întotdeauna un proces eficient, dar şi foarte agreabil. Masajul este mai intens sau mai puţin intens în funcţie de starea în care te afli în acel moment, şi chiar şi durata masajului poate varia în funcţie de gradul de suportabilitate. Somnul? Nu este încurajat, dar nici evitat în mod special. Majoritatea sedinţelor necesită implicarea activă a pacientului în procesele de respiraţie şi un oarecare control al corpului, de aceea starea de conştienţă este de recomandat. Totuşi, este posibil ca spre sfârşitul şedinţei pacientul să intre într-o stare de relaxare profundă, iar conştienţa să se piardă treptat. Aceasta este însă o reacţie firească şi nu indică neapărat lipsa de cooperare, ci faptul că terapia s-a manifestat pe planul eliminării tensiunii şi stresului acumulate în corp.

 Terapia mea nu s-a încheiat încă, dar rezultatele au început deja să apară. De la sedinţă la sedinţă sunt mai relaxată, mai receptivă în procesul de meditaţie, iar starea mea s-a îmbunătăţin vizibil. Ojas mi-a spus că prin eliminarea tensiunilor musculare din anumite locuri-cheie energia circulă mai bine prin corp, ceea ce mai mult ca sigur facilitează meditaţia. De aceea este o terapie foarte potrivită pentru persoanele care practică frecvent meditaţia, dar şi pentru oricine agreează masajul şi îşi doreşte o îmbunătăţire a stării de sănătate. Nu trebuie să fie însă asociată neapărat cu o problemă sau cu o stare de discomfort, pentru că scopul ei principal este eliberarea şi echilibrarea energiilor. Dar cuvintele sunt de prisos. Doar experienţa în sine vă poate releva adevărata profunzime a acestei terapii minunate.

Pentru mai multe detalii şi contact vizitaţi link-urile de mai jos:
http://oshorebalancing.ro/ro_index.html
http://oshojoy.ro/parteneri/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu