joi, 28 aprilie 2011

Scrisul, un simplu mestesug?

Am citit recent un articol al lui David Erik Nelson, un "mestesugar" inrait, de altfel (a si publicat o carte cu regulile de baza ale tamplariei, dulgheriei etc.), in care ne prezinta, clar si concis, o parte din dedesubturile scrisului. Pentru Nelson, scrisul este tot un mestesug, care practicat dupa anumite reguli si in conditii optime, poate deveni o sursa de venit. Perfect de acord, orice scriitor ia in considerare veniturile atunci cand isi alege editura cu care sa colaboreze, cand negociaza un contract, cand trimite un articol unui periodic. Dar de unde ar trebui sa plece scriitorul atunci cand isi incepe actul de creatie? That is the question. Focusarea pe veniturile obtinute din publicarea operei inainte de concentrarea pe opera in sine nu poate fi decat in detrimentul acesteia. Dar de ce ne-ar pasa, ar spune Nelson, din moment ce suntem toti "mestesugari"? Publicatiile, sustine el, prefera contributiile constante, de nivel mediu (satisfacator, ca sa folosim un termen mai indulgent), unora remarcabile, dar lipsite de constanta. Cantitatea, nu calitatea, asa-i? Ei bine, om fi noi pragmaticii secolului XXI, dar cand vine vorba de scriitura, ne cam urmareste traditia. Asta daca dorim ca viitoarea noastra opera sa capete o anumita valoare, nu sa devina un simplu obiect vandabil. Oricum am intoarce-o, daca nu ne concentram mai intai asupra operei, daca nu ii acordam atentia, timpul si pasiunea necesara inainte sa ne gandim la deadline-uri si la venituri, nu reusim decat sa esuam lamentabil. Sau, in cazurile fericite, doar sa esuam. Nu pentru ca rezultatul muncii noastre nu ar fi unul satisfacator, ci pentru ca nu facem efortul sa-i acordam ceea ce i se cuvine: perfectiunea. Opera o cere, dar pentru ca noi nu suntem capabili sa i-o oferim pe de-a-ntregul, putem doar sa incercam sa ne depasim limitele. Este precum diferenta dintre bucatarul obisnuit si maestrul bucatar, care intreprinde un act de creatie. Opera scrisa mestesugita cu ajutorul cuvintelor, dar fara substanta numita "geniu" sau "talent", inceteaza sa mai fie arta. In timp ce mestesugul poate fi deprins pe parcurs, talentul nu poate fi nici deprins, nici dobandit, ci doar imbunatatit. Iar asta nu se poate realiza decat prin incercarea in permanenta a depasirii limitelor.

http://www.jeffvandermeer.com/2011/03/08/author-david-erik-nelson-on-the-craft-and-commerce-of-writing/

luni, 25 aprilie 2011

"FANTASY &SCIENCE FICTION. Playback la BookLand" by Michael Haulica

In nr. 572 din 22.04.2011 al Observatorului Cultural, scriitorul Michael Haulica face o cronica a evenimentului care a avut loc la Afi Palace Cotroceni, Targul de carte "BookLand", si, respectiv, a lansarii antologiei "Balaurul si miorita". Cu plusuri, cu minusuri (ca orice eveniment, sau ca orice lansare, de altfel), cu umor si ironie, dar totusi cu o viziune obiectiva asupra cartii in sine (aici vorbim de tiparul pe care l-am mai mentionat: organizare-prost, carte-bun), Michael Haulica ofera o privire de ansamblu asupra acestui eveniment, de la atmosfera pana la participanti, amplasare si prezentare:

"În fine, să trecem peste cadrul general şi să ajungem la ale noastre. La AL NOSTRU, de fapt, pentru că a fost doar un singur eveniment F&SF la BookLand, unde s-a adeverit şi povestea cu „nu e pentru cine se pregăteşte“, Leda renunţînd la cele două evenimente, lansarea de thrillere (unele SF/horror) şi discuţia despre SF.
S-a întîmplat însă evenimentul care a luat prin surprindere comunitatea F&SF: lansarea antologiei Balaurul şi Mioriţa, editată de Mihail Grămescu pentru Eagle Publishing House. A fost o surpriză cît se poate de plăcută această lansare, aşa cum ar trebui să fie orice lansare a unei cărţi scrise de un român sau de mai mulţi.
Au fost prezenţi editorul (Mugur Cornilă), antologatorul (Mihail Grămescu) şi o parte dintre autori: Raluca Băceanu, Simona Şerbănescu, Ana-Mariana Ionescu, Cristina Manta, Ramona Filip, Balin Feri. În afara lor au mai vorbit Ştefan Ghidoveanu, Marian Truţă şi Florin Pîtea. Printre participanţi i-am văzut pe Roxana Brînceanu, Cristina Ghidoveanu şi Cristian-Mihail Teodorescu. Mult tineret, probabil prieteni de-ai autorilor, şi aceştia tineri, unii dintre ei la debut.
E o carte frumoasă (ca toate cărţile de la Eagle), cartonată, prima apărută în colecţia „Antologiile Eagle – Fantasy Conworld“. (Nu e prea preţios numele ăsta? Ca să cîrcotim un pic, să nu creadă duşmanii că ne-am blegit.) Admirabilă ideea lui Mihail Grămescu de  a invita debutanţi alături de autori consacraţi sau mai cu nume, ca Dănuţ Ungureanu, Mihail Grămescu însuşi, Oliviu Crâznic şi Balin Feri. Excelentă ocazia oferită autorilor de a-şi lansa volumul, de a veni în faţa publicului..."

Puteti gasi articolul integral la adresa http://www.observatorcultural.ro/FANTASY-SCIENCE-FICTION.-Playback-la-BookLand*articleID_25265-articles_details.html

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Secret Garden-"Adagio"

"2046" este un film SF in care un scriitor isi imagineaza un tren cu destinatia in viitor (anul 2046). Alegerea pasagerilor de a parasi prezentul cu ajutorul acestui tren constituie intriga nuvelei sale. Ceea ce m-a frapat insa nu a fost filmul in sine, ci coloana sonora, una dintre cele mai frumoase pe care le-am ascultat vreodata.

In cadrul Clubului de proza din data de 19 aprilie 2011, Constantin Stan, presedintele sectiei Proza a Uniunii Scriitorilor, a prezentat antologia "Balaurul si miorita". In afara obiectiilor legate de termenii "antologie" si "fantastic", domnul Stan a spus cat se poate de clar (si in cuvinte putine) urmatorul lucru: textele sunt foarte bune. Printre altele, a mai adaugat si faptul ca oricine isi poate gasi, in aceasta antologie, un text care sa ii faca placere.

Nu ma pot abtine sa nu observ existenta unui anumit tipar: majoritatea comentariilor legate de aceasta antologie includ obiectii in ceea ce priveste organizarea, promovarea, cadrul aparitiei etc. etc., in general probleme de ordin organizatoric sau tematic. Calitatea textelor nu a fost, insa, pusa la indoiala (cel putin nu pana acum), de cei care au avut rabdarea sa rasfoiasca cartea inainte de a-si exprima opinia, si sunt sigura ca multi au facut-o. Asa ca nu pot decat sa-i multumesc domnului Stan pentru aprecierile facute, deoarece, pana la urma, textele si autorii lor fac antologia, si nu invers.

vineri, 22 aprilie 2011

Fragment din textul "Casa Ceaiului"


"N-am mai aşteptat să termine ce avea de spus. Am coborât scările şi am luat-o la goană pe cărarea pietruită care ducea înspre ieşire. Când am trecut pe lângă heleşteu, din apa întunecată s-a înălţat dragonul roşu. Cu aripi lungi, cu bot străpuns de colţi demonici, s-a năpustit ca un fior asupra cerului îmbibat de lumina stătută şi s-a întins ameninţător asupra firii pământeşti. Pământul putred i se prelingea printre solzii tari pe masură ce ieşea din adânc şi devenea lumină. Văzutul-Nevăzut, Auzitul-Neauzit, Materialul-Imaterial îşi deschidea fălcile şi vărsa stropi de sânge gros din pâcla norilor. Rugul aprins cu aripi lungi a început să mă dizolve în flăcările sale umede. Pe trupul meu curgeau algele stătute ale acestei fiinţe care îşi transforma treptat picăturile de sudoare în incandescenţe palide. Era doar o esenţă apoasă a unui heleşteu izbucnită în aripi de lumină. Era un cer şi un pământ care se reuneau: umezelea murdară a pământului şi arsura pură a cerului. Ca în moarte, mă întorceam în ţărâna întunecată a pământului pentru a înainta apoi înspre un spaţiu necunoscut al luminii eterne. Dar întunericul şi lumina erau în mine. Iar eu eram vie. Întunericul şi lumina erau în mine şi în viaţă. Erau în cer şi în pământ. Erau în toţi şi în toate."

luni, 18 aprilie 2011

Lansarea antologiei "Balaurul si miorita"


Sambata, 16 aprilie 2011, la Afi Palace Cotroceni, a avut loc lansarea antologiei "Balaurul si miorita". O antologie pe care o asteptam cu sufletul la gura de vreo doua luni, avand in vedere ca reprezinta debutul meu literar. Ignorati titlul, textele mele nu prea au de-a face cu mioritele baladelor populare, iar "balaurul" devine "dragon" pe masura ce ne aventuram inspre Extremul Orient. "Casa Ceaiului" cuprinde trei fragmente scurte, care o portretizeaza pe Anna, o englezoaica din perioada victoriana, si o plaseaza intr-un context atipic, ea fiind nevoita sa se adapteze lumii nipone si sa il accepte pe Tatsuo, ucigasul fratelui ei. Atat ca simpla acceptare se transforma la un moment dat in dragoste, iar sentimentele contradictorii ale Annei o arunca direct in ghearele "dragonului". Al doilea text, "Castanul", descrie in detaliu un univers inchis intr-o castana smulsa din Castanul-Tata, care adaposteste sub coroana sa o multime de universuri paralele. Iar ultimul text, "Despre un drum cu sens unic", este scris intr-un context cat se poate de real, atunci cand am incercat sa salvez un coleg (si bun prieten) de la sinucidere.
Antologia a aparut, in conditii impecabile, la editura Eagle, incluzand atat nume noi, cat si cunoscute:

Linda Maria Baros - „Domeniul basmului şi refracţiile mitemice”
Dănuţ Ungureanu – „Noi, zeii…”
Feri Balin – „Consolarea”
Mihail Grămescu – „Şoricica” ; „Curtenii” ; „Specificul naţional”
Oliviu Crâznic - „Însângerată, luna”
Simona Şerbănescu – „Despre un drum cu sens unic” ; „Castanul” ; „Casa Ceaiului”
Catia Maxim - „Visul”
Emil Lungeanu – „Mioriţa”
Cristina Manta – „Scrisori către alter-ego sau Despre mecanica Visului”
Cora Eliana Teodoru – „Vorbind cu Dumnezeu”
Boris Marian - (Unde e textul cu soldatul Roșu ?) ; „Anna Karenina și... tăcerea intelectualilor” ; „Nu sunt cântărețul sfârșitului”
Ana-Mariana Ionescu - „Poveşti din Drăgăneşti”
Laura Răceanu - „Povestirile unui gropar singuratic”
Marilena Adam - „Pe cai”
Raluca Băceanu - „Amnezie” ; „Vis”
Elena Staicu - „Firicel tămăduitor” ; „Mângâierea clipei” ; „Minunile de lângă noi” ; „Rochiţe albe-n vânt”
Teodora Creţu - „Buchet de mireasă” ; „Fluture” ; „Avem nevoie”
Ramona Filip - „Trăiesc. Iubesc. Mor.” ; „Constructor de stele”


Eu, vorbind ganditoare la microfon

Cartea poate fi achizitionata la adresa
http://www.elefant.ro/carti/fictiune/literatura-de-divertisment/sf-fantasy/balaurul-si-miorita-109134.html
sau la adresa
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=balaurul+si+miorita&x=16&y=18

Mai multe poze si detalii legate de lansare aici: http://culturalsflearnings.blogspot.com/2011/04/eagle-publishing-house-lansarea_17.html

duminică, 17 aprilie 2011

O lectie de scris romane

Romancierul canadian Crawford Kilian ofera o gama completa de sfaturi legate de scrierea romanelor, de la importanta scrisului regulat, intriga, dialog, pana la alegerea editurii potrivite si studierea contractului. O lectura utila pentru oricine doreste sa se avante, sau s-a avantat deja, in aceasta lume plina de farmec, dar si de pericole care pandesc la tot pasul.
http://www.darkwaves.com/sfch/writing/ckilian/

Ce vinde cartile?

Kristine Kathryn Rusch isi pune aceeasi intrebare pe care si-o pun multi autori: what sells books? Atat ca ea vine si cu un raspuns...
http://kriswrites.com/2011/04/06/the-business-rusch-promotion/