joi, 26 mai 2011

Izanami si Izanagi

   Potrivit sintoismului, Japonia a fost create de cuplul zeiesc Izanagi si Izanami. Izanagi si Izanami erau zeii primordiali. In traditia japoneza, sunt fie sot si sotie, fie frati. Ei au creat insulele japoneze, precum si multi zei numiti kami; sintoismul cunoaste 800 de miriade de kami. In majoritatea reprezentarilor artistice ale mitului, cei doi sunt infatisati stand pe podul ceresc si tinand o sulita.

   De pe podul plutitor al cerului, Ama-no-Hashidate, ei au amestecat oceanul cu o sulita celesta cu diamante. Cand au scos sulita din apa, sarea s-a cristalizat la varful ei si prima insula japoneza, Onogoro-shima (“insula ce s-a format singura”) a cazut in mare. Cuplul a pasit pe insula si a avut loc uniunea sacra. In timpul acestui ritual au aparut mai multe insule si 800 de miriade de zei, numiti kami.

   Nascandu-l pe zeul focului, Izanami a fost ranita atat de grav, incat a murit. Sotul ei a facut greseala sa se duca dupa ea in infern si abia a scapat de acolo. Apoi Izanagi a trebuit sa treaca prin rituri de purificare ca sa se curete de impuritatea lumii de dincolo. In timpul lor au aparut zeita soarelui, zeul lunii si cel al furtunii. De atunci, riturile de purificare sunt o parte centrala a sintoismului, oamenii spalandu-si in mod traditional gura si mainile inainte de a intra intr-un sanctuar.

   Este firest ca aceste doua personaje sa devina etaloane pentru populatie, mai ales ca ei sunt cei care stau la baza crearii Japoniei. Izanami poate fi considerata un etalon al femininului deoarece, in primul rand, ar putea fi usor considerata femeia ideala pentru societatea japoneza. Ea face parte dintr-un cuplu, dintr-o familie, lucru dorit, visat, de toate tinerele fete. Relatia ei cu Izanagi este una ideala, mai ales la inceput, ceea ce poate reprezenta un tel atat pentru tinerele femei, cat si pentru cele mature. In plus, Izanami are foarte multi copii, 800 de miriade de kami, pe care ii naste fara mari chinuri, ceea ce pentru japoneze reprezinta un adevarat motiv de mandrie. Doar nasterea zeului focului ii provoaca probleme, ducand-o chiar la moarte. Finalul trist al acestei povesti le face pe femei sa vibreze, sa fie alaturi de Izanami, acceptandu-i superioritatea deoarece ea este femeia primordiala care a creat Japonia, dar in acelasi timp simtind-o ca pe o fiinta apropiata, cu care se pot identifica, ca pe o femeie reala.

   Izanagi este considerat a fi sotul lui Izanami. El este tipicul cap al familiei, barbatul puternic, curajos, care tine foarte mult la onoarea sa ( trece prin ritualul de purificare dup ace se intoarce din infern ), “creatorul”, si, nu in ultimul rand, tatal a foarte multi copii, in special baieti. Acestea reprezinta calitati foarte apreciate de barbatii de origine japoneza. Plus ca are un statut superior oricarui alt barbat de pe Pamant, si de aceea barbatii l-au fixat pe el ca pe un etalon. La fel ca Izanami, este situat deasupra tuturor, dar e proiectat sub forma unei imagini umane, puternice, dar nu lipsite de sentimente. Oamenii isi spala gura si mainile inainte de a intra intr-un sanctuar, pentru a-l urma pe marele Izanagi, a incerca, cel putin, sa se apropie de el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu